Blogg

Reflektioner från min praktikperiod hos NetRelations

  • 06 mars 2019
  • 0

Hösten 2018 påbörjade jag min resa som praktikant på NetRelations. I det här blogginlägget delar jag med mig av hur min praktikperiod varit, vilka lärdomar jag tar med mig och vilka råd och tips jag har till dig som är på väg ut som praktikant!

Artikelverktyg:

Jag heter Roberta och utbildar mig till fullstack utvecklare på en tvåårig yrkeshögskola i Stockholm. En tredjedel av utbildningen är förlagd som praktik. Syftet med praktiken är att få yrkesförberedande färdigheter för att sedan kunna arbeta som utvecklare.

Jag upptäckte mitt intresse för utveckling efter att ha gått en programmeringskurs på Komvux. Känslan av att kunna designa och bygga något från grunden kändes väldigt spännande och rolig och i och med den brist som råder på utvecklare så kändes det helt rätt att satsa på det spåret!

Jag blev tipsad av en granne om NetRelations och han hade bara gott att säga om företaget och uppmuntrade mig att söka dit. Efter ett möte med Mikael (som skulle bli min handledare på NetRelations) var jag övertygad om att detta var företaget jag ville göra min praktik på. Hans trevliga bemötande och genuina inställning till individuellt lärande fick mig att känna mig bekväm med vad som skulle förväntas av mig som praktikant och vad jag kunde förvänta mig i retur av NetRelations som företag.

På NetRelations kontor i Stockholm så är det ca 40 passionerade kollegor som jobbar inom strategi, formgivning, projektledning gränssnittsutveckling och systemutveckling. Mitt första intryck av NetRelations var att det finns en enorm kompetens inom alla områden och alla är så grymt duktiga. Kollegorna brinner för vad dom gör och det märks i det dagliga arbetet.

Dagarna innan min praktikperiod var jag otroligt nervös. Jag visste ju att jag syftet med praktiken var lärande men det hjälpte inte mina nerver...Så fort jag började så omvandlades dock nervositeten till ren motivation. Med stöd av min handledare så har jag lyckats att lösa de uppgifter jag blivit tilldelad och mina sex månader har känts som tre.

Under min tid som praktikant på NetRelations så har jag fått ingå i ett team och lärt mig mer om att jobba agilt, vilket känns som en värdefull kunskap att ha med mig i min framtida karriär inom webbutveckling. Jag har lärt mig mycket om tillgänglighet inom webb och hur man anpassar webben för personer med funktionsnedsättningar, vilket också är otroligt viktigt då webben ska vara tillgänglig för alla. I det teamet jag blev en del av så har det varit mycket programmering i Vue.js vilket har varit kul att lära mig då jag inte suttit med det ramverket alls under min utbildning.

På NetRelations så har jag lärt känna ett härligt gäng som brinner för vad dom gör och vi har haft trevliga samtal och delat många skratt!

Mitt råd till framtida praktikanter är att våga be om hjälp när du kört fast. Du är ju faktiskt på din praktik för att lära dig. Din handledare förväntar sig inte att du ska komma in och kunna allt direkt. Våga bjuda på dig själv och visa intresse för att lära känna andra medarbetare. Våga komma med synpunkter och nya idéer. Vi praktikanter är där för att lära oss om yrket, men företaget kan ju också lära sig en del av oss som kanske ser saker ur ett annat perspektiv. Sist men inte minst slappna av, ta en kaffe och njut!

/Roberta

Är du sugen på att göra din praktik hos oss?

Vi tar löpande emot praktikanter inom olika kompetensområden så skicka gärna in en ansökan via vår karriärsajt så tar vi en kontakt med dig om det kan bli aktuellt med en plats.

0 kommentarer

Skriv kommentar