Blogg

Designsnack #2 med Johan Herbertsson

  • 14 maj 2019
  • 0

Med en evig kärlek för färg och form och att få kunder nöjda har lett till 20 år i branschen inom reklam och digital kommunikation för webbräven Johan.

Artikelverktyg:

Var jobbade du innan du började på NetRelations?

"- Jag kommer senast från Webbhuset, en e-handelsbyrå där min roll var Art Director och UX-designer. Innan dess har jag jobbar på olika byråer i och runt Göteborg."

Hur länge har du jobbat inom designyrket?

"- Jag har jobbat sedan slutet av 90-talet och firar 20 år i år inom branschen. Så jag har jobbat med reklam och digital kommunikation i halva mitt liv."

Hur hamnade du in på spåret design?

"- Jag har alltid tyckt om färg och form och när Medieprogrammet startade på min gymnasieskola bytte jag inriktning från att ha gått ett år på Energiprogrammet (VVS). Efter gymnasiet läste jag Medie- & Kommunikationsvetenskap och av en slump så hamnade jag på en liten reklambyrå i Vänersborg. Efter ett år på byrån så började jag plugga webbdesign vid ITC Interactive och började sedan arbeta på Citat Solutions i Göteborg. Sedan har det rullat på, även om den stora IT-bubblan sprak i början av 2000-talet."

Vad tycker du är det mest givandem jobba som designer?

"- Det är flera faktorer som gör mitt jobb givande. Att ha kundkontakt och tillsammans med kunden se behoven för deras användare och kunder och stötta kunden inför utmaningar och förändringar de själva står inför och ge dem den bästa hållbara produkten.

Sen tycker jag om att utvecklas inom mitt designyrke och jag är både nyfiken och inte rädd för att bryta nya marker inom den digitala världen och hålla mig au jour med vad som gäller och vad som kommer att komma inom digitala trender och tekniker. Dessutom försöker jag utmana mina kollegor genom min design eller lösningsförslag så att de ska kunna känna att de också utvecklas. Alla yrkesroller inom ett projekt kan bidra så att kunder får den bästa produkten och på så vis utvecklas vi tillsammans."

Vad är det mest utmanande?

"- Mest utmanande är att kunna få ut så mycket som möjligt av den tid jag kan lägga på en kund så att jag känner att kunden blir nöjd (ROI)."

Har du någon intressant designutmaning framför dig nu?

"- Jag är otroligt taggad att sätta igång och bygga nästa generations intranät som vi på NetRelations erbjuder, men förutom detta och att designa webbplatser för e-handel så vet jag inga andra utmaningar i skrivande stund. Jag skulle dock vilja testa på att bidra inom VR och AR-utveckling och sedan känner jag nog att jag inte är riktigt färdig med appar och säljverktyg för olika digitala enheter. I de fallen är interaktionsdesign och microinteraktioner ofta en stor del av upplevelsen för att hjälpa användaren att få ett verktyg som hjälper dem i sin vardag eller i sin yrkesroll och det tycker jag är spännande." 

Vad har du gjort som du är mest stolt över?

"- Jag har inte tänkt så mycket på detta, men jag gjorde reklam för en el-truck av märket Kalmar Trucks för några år sedan. Min idé var att göra ett liknande upplägg för deras kampanjsite som när bilmärken säljer nya bilmodeller och försäljningen ökade med 20 %. Nyligen fick jag också lösa en spännande utmaning för ett smyckeföretag som heter Vanbruun. Den stora utmaningen var att göra det lätt för besökaren att bygga ihop sin egen diamantring och dessutom lätt kunna se storleksförhållande på en diamant utifrån de olika karaten. Inom denna bransch är det mycket fakta och stora beslut som ska fattas innan du lägger en diamantring i varukorgen för flera tusentals kronor och den utmaningen tycker jag att vi lyckades lösa över förväntan."

Har du någon designstil du dras mot?

"- När jag designar så håller jag mig till tydlig och ren design. Sedan beror det så klart på vilken slags uppdrag det är. Min design ska även fungera responsivt och samtidigt vara inkluderande. Skulle jag få fria händer så dras jag dock mer åt explosiv design med massor av färg och kreativ typografering."

Har du någon du ser upp till inom designyrket?

"- Jag har ingen på rak arm som jag ser upp till, då det finns så många duktiga designers och nya talanger som driver design och innovation framåt."

Vilket är ditt favorit design-citat?

"- Klyschigt citat av Andy Warhol, men det håller än. 

”In the future, everyone will be world-famous for 15 minutes.” 

Vilken är din favoritfärg?

"- Många färger är mina favorit. Utmanar mig själv att hitta nya sätt att skapa kontrast och kombinationer av färger. Men skulle jag nämna en så är blått ett säkert kort."

PC eller Mac?

"- Mac, så klart."

Vad är ditt bästa tips för att vara kreativ under dagen?

"- Mitt bästa tips är att ha roligt på jobbet. I en positiv miljö skapas det under.
Glöm inte att våga testa dina idéer på någon kollega, ibland kan de ge bra input som du kanske har missat. Jag lyssnar också mycket på musik så Soundcloud går varmt i mina lurar. 
Glöm inte att sluta inspireras av andras lösningar och ta lärdom av andra."

https://open.spotify.com/user/johanherbertsson/playlist/2qA4Ea1FNWUcBpfSLan31y?si=MHcR_rjGShW1joJufdDy4A

Har du något tips du vill ge andra designers i branschen?

"- Glöm inte att tänka på att din produkt och design ska kunna inkludera alla i samhället utifrån deras behov. Det är lätt att glömma hur andra ser på saken.

Vill du också jobba med Johan?

Kolla in vår karriärsajt och hitta din nästa utmaning idag.

0 kommentarer

Skriv kommentar